44 település 298 osztályából 7500
gyerek mondott véleményt a közétkeztetésről
Általános- és középiskolás diákok szavazatai
döntötték el, melyek Magyarország legfinomabb menzaételei, és ki a 2016-os év
közétkeztetője. A játék tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen
kipróbálják az új ízeket, egészségesebb menzaételeket.
Az Országos Gyógyszerészeti és
Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” egészségnevelő
kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy
tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve
azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette. Az általános és
középiskolás tanulók szavazatai alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el
„Az év közétkeztetője 2016” címet, az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a
diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. Az OGYÉI merokanal.hu honlapon meghirdetett
játékában 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója szavazott
kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára – foglalta össze
kampány lényegét, Dr. Pozsgay Csilla főigazgató asszony.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben
azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben
táplálkozzanak – emlékeztetett a rendezvényen dr. Rétvári Bence. A tárca
parlamenti államtitkára szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a kormány
által a közétkeztetés támogatására fordított összeg; csak idén mintegy 70
milliárd forintot költenek 300 ezer kisgyermek ingyenes bölcsődei és óvodai
étkeztetésére. Dr. Rétvári Bence hangsúlyozta: ez a kampány arra hívta fel a
figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és
gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam csak a szülőkkel, a
pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és
az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg
az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott az államtitkár.
A versenyben részt vevő közétkeztető cégek
ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban
reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran
szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti,
hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható
volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt
választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.
A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a
gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek
közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a
bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc
holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a
gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények,
de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.
A szavazatot leadó osztályok között az OGYÉI
közjegyző jelenlétében kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli
hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertes iskolák
listája, valamint a TOP 50 menzaétel fotókkal és receptgyűjteménnyel együtt
megtalálható a merokanal.hu oldalon.
A pályázatok mellett egy kutatás is zajlott,
amely a menzareform fogadtatását vizsgálta a gyerekek és a szüleik körében.
Ennek eredményeiről ide
kattintva tájékozódhat.
Háttéranyag
Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése
szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú
túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt
sem. Ennek hátterében rossz beidegződések és táplálkozási szokások, valamint
ismerethiány áll, ami igaz volt a közétkeztetőkre is.
A kormány 2015-ben kiadott menzarendelete a
szemlélet általános megváltoztatása felé vezető fontos és bátor lépés volt, ami
nem maradt hatástalan. A versenyre a közétkeztetők által benevezett ételsorok a
korábbiaknál sokkal jobban tükrözik az egészséges táplálkozás alapelveit, tehát
a közétkeztetők láthatóan szakítottak évtizedes rossz beidegződéseikkel. Ezzel
együtt az a szterepotípia is megdőlni látszik, miszerint a fiatalok nem eléggé
nyitottak az új ízek kipróbálására. A verseny tapasztalatai nem ezt
mutatják.
A Keressük Magyarország top 50 menzaételét című
pályázatra az ország 44 különböző városából 298 osztály nevezett, azaz
nagyjából 7500 gyermek vett részt. Az induló osztályoknak csupán 24%-a volt
budapesti, az indulók településeinek 37-37 százaléka helyezkedik el a
Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, 26 százalékuk pedig a Tiszántúlról érkezett.
A „Ki lesz 2016 közétkeztetője?” pályázatot 41 főzőkonyha vitte végig. Az
osztályszavazatokat súlyozva a közétkeztetők élelmezési létszámával, mintegy
kiegyenlítve a „kis” és „nagy” közétkeztetők közötti versenyt, kialakult a 10
levesből, 30 főételből és 10 desszertből top 50 menzaétel listája. A pályázat
technikai részleteinek gyors és gördülékeny megvalósítását a merokanal.hu
felület biztosította, amelynek receptgyűjtemény menüpontja alatt ma már
megtalálható álló top 50-es menzaétel receptje is.
A top öt leves:
- hansági gulyásleves,
- húsleves,
- erdei gyümölcsleves,
- csontleves grízgaluskával,
- zellerkrémelves.
A top öt főétel:
- sajtos spagetti,
- főtt hús meggymártással,
- gyros-fűszeres csirkecsíkok,
- grill csirkecombfilé kuszkusszal,
- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.
A top öt desszert:
- mézes kocka,
- piskóta joghurtöntettel,
- mézes, gyümölcsös túrókrém,
- túrógombóc,
- aranygaluska.
A pályázók között az OGYÉI – közjegyző
jelenlétében – kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli
hozzájárulást nyertek 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertesek között van
fővárosi, pécsi, berettyóújfalui, makói, mogyoródi, nagykőrösi, sárbogárdi,
százhalombattai és somogyjádi osztály, sőt van három iskola, ahonnan több
osztályt is kisorsoltak.