Az elmúlt három évben csökkent a közétkeztetésben kínált ételek só- és cukortartalma, több zöldséget és gyümölcsöt kínálnak a gyerekeknek, számos új étel jelent meg a menzákon és a szolgáltatók törekednek arra, hogy a hagyományos ételeket egészségesebben készítsék el – ez derült ki abból a hatásvizsgálatból, amelyet az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megbízásából készített el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A 2015 óta kötelezően alkalmazandó közétkeztetési rendelet életbe lépése óta eltelt időszak tapasztalatait ismertették az OGYÉI munkatársai egy szakmai konferencián.
Az egészséget támogató iskolai környezet
érdekében a kormány az elmúlt években számos intézkedést léptetett hatályba,
ezek közül az egyik leghangsúlyosabb a közétkeztetésben kínált ételek
összetételének szabályozása volt. A 2015 szeptemberétől kötelezően alkalmazandó
közétkeztetési rendelet előírásaival a kabinet a gyermekekre fókuszált, ugyanis
az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a fejlődésükhöz, mentális,
szociális és fizikai jólétükhöz. A megfelelő étkezés javítja az iskolai
teljesítményüket, mérhetően csökkenti a betegségek miatti hiányzásokat.
Mivel a gyermekek idejük jelentős részét az óvodában,
iskolában töltik, és a napi energiabevitelük 35-65 százalékát itt fogyasztják
el, a köznevelési intézményeknek kiemelt jelentőségük van az egészséges
táplálkozás feltételeinek biztosításában és az egészséges életmód
kialakításában. Az intézmények táplálkozás-egészségügyi környezetének javítása
és egészségessé tétele hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, aminek
pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak.
A közétkeztetési rendelet bevezetése előtt több
alkalommal − 2008-2009-ben és 2013-ban − is felmérték a közétkeztetés helyzetét
Magyarországon. Az eredmények akkor azt mutatták, hogy az óvodai és iskolai
közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felelt meg az egészséges
táplálkozás irányelveinek. Ez megerősítette azt az elképzelést, hogy a
közétkeztetés szabályozásához önálló rendelet megalkotására van szükség. A
három éve hatályba lépett rendelet 10 napos ciklusokban határozza meg a
különböző élelmiszerek felhasználásának gyakoriságát. Szabályozza a
nyersanyagok mennyiségét, az alapanyagok minőségét, és rögzíti azt is, hogy
minden nap kell tejet vagy tejterméket, zöldséget-gyümölcsöt, továbbá gabona
alapú, ezen belül pedig teljes kiőrlésű élelmiszereket adni a gyermekeknek. Az
„üres kalóriát” tartalmazó cukrozott ételeket, italokat, valamint a
sófogyasztást is korlátozza. A jogszabály kötelezővé teszi a szakorvos által
igazolt, diétás étkezést igénylők számára a megfelelő étrend biztosítását is.
Annak érdekében, hogy a rendelet eredményessége
mérhető legyen − az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Emberi Erőforrások
Minisztériuma (EMMI) között létrejött kétoldalú együttműködési megállapodás
alapján −, 2017-ben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi
Intézet lefolyatta a közétkeztetési rendelet hatásvizsgálatának elemzését. Ma
egy budapesti konferencián az OGYÉI szakértői ismertették a vizsgálat
legfontosabb megállapításait, és ezzel párhuzamosan egy szakértői diskurzust
hívtak életre, hogy a területen dolgozó valamennyi hatósági szakértő és a
szakmai társszervezetek képviselői is ismertethessék a gyermekétkeztetéssel
kapcsolatos tapasztalataikat, valamint további megoldási javaslatokat
fogalmazzanak meg a közétkeztetés helyzetének javítására.
A hatásvizsgálat főbb megállapításai azt
bizonyítják, hogy az iskolai menzákon kínált ételek átlagos sótartalma
jelentősen csökkent: ez 2013-ban étrendenként 8,6 gramm volt, mára azonban 6,4
grammra változott. A hozzáadott cukor mennyisége tekintetében is javult a
helyzet, az esetek háromnegyedében a WHO által javasolt szint alatt maradt ez
az érték. Öt évvel ezelőtt az iskolák valamivel több mint felében kaptak a
gyermekek naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, de 2017-ben ez az arány már 82
százalékra nőtt. Tavaly az iskolák csaknem háromnegyedében tudtak naponta
biztosítani tejet vagy tejtermékeket: az Európai Unió Iskolatej-programjához
2013-ban még csak az iskolák 47 százaléka, 2017-ben azonban már 70 százaléka
csatlakozott. Pozitív változás az is, hogy tavaly az iskolák több mint felében
a gyerekek naponta kaptak teljes kiőrlésű lisztből készült ételt. A
közétkeztetők a rendelet előírásai alapján a vizsgált iskolák egyikében sem
adtak az ízesített tejkészítményekhez utólag cukrot, illetve szénsavas vagy
cukrozott üdítőt és szörpöt sem kínáltak. Fontos és érdekes tény, hogy 2013-hoz
képest jelentősen, csaknem a kétszeresére nőtt azoknak az általános iskoláknak
az aránya, amelyekben igényelték a diétás étkeztetést. Ezt 2013-ban még csak
minden harmadik intézményben, 2017-ben pedig már az iskolák 85 százalékában meg
tudták oldani. A felmérés szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az ebédre
szánt idő nagyon kevés, a gyerekek sokszor kapkodva fogyasztják el az ételt,
átlagosan 28 perc alatt kell végezniük az étkezéssel, azonban 2017-ben is volt
olyan iskola, ahol 10 perc alatt kellett megebédelniük a gyerekeknek.
Az OGYÉI több olyan kiadványt is készített, amely a közétkeztetésben dolgozók számára hasznos információkkal szolgál:
Az OGYÉI a szülők és pedagógusok számára is
készített egy, a diétás
étkeztetéssel kapcsolatos útmutatót, amely hasznos tanácsokkal szolgál az
érdeklődők számára.
2018.09.13.