Élelmiszerkémiai-Analitikai Laboratórium

Megjelent: 2016.04.20 15:03, Utolsó módosítás: 2018.09.27 12:23

A Laboratórium 2002. óta akkreditáltan működik. Érvényes akkreditálási okiratunk száma NAT-1-1382/2016.

Elérhetőségek:

Telefon: +361-476-6446, +361-476-6471

E-mail: elkemlabor@nngyk.gov.hu

 

ÉLELMISZERVIZSGÁLATOK

KOZMETIKAI TERMÉKEK VIZSGÁLATA

AKKREDITÁLÁSI OKIRAT

Élelmiszervizsgálatok részletesen

Kozmetikai termékek vizsgálata részletesen



 A Laboratórium feladatai:

  • a táplálkozással összefüggésbe hozható nem fertőző megbetegedések csökkentése érdekében hozott táplálkozás-egészségügyi és közegészségügyi döntések megalapozásához szükséges felmérésekben való részvétel
  • a táplálkozás-egészségügyben jelenlevő kockázati tényezők folyamatos monitorozása a társintézetekkel és felettes szervekkel együttműködve
  • kutatásokban való részvétel
  • oktatásban való részvétel, laboratóriumi gyakorlati hely biztosítása a felsőoktatásban
  • szabad kapacitás terhére megrendelésre végzett vizsgálatok .

 

A laboratórium tevékenységi köre az alábbiakra terjed ki:

  • Élelmiszerek, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, tápszerek, étrendek fizikai és kémiai vizsgálata
  • Kozmetikai készítmények fizikai és kémiai vizsgálata
  • Egyéb termékek (pl. cumi, cucli) fizikai, kémiai vizsgálata
  • Együttműködés egyetemekkel, hallgatók fogadása szakmai gyakorlatra
  • Együttműködés egyetemekkel és társintézetekkel szakmai pályázatokon

 

Élelmiszervizsgálatok:

  • Tápértékvizsgálat (energiatartalom, zsír, telített zsírsavak, szénhidrát, cukor, fehérje, só)
  • Vitamintartalom (A-, B2-, B6-, C-, D2-, D3-, E-vitamin (α-, β-, γ-, δ-tokoferol), K1-vitamin)
  • Makro- és mikroelemek (cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, ólom, szelén, réz, vas)
  • Zsírtartalom, szabad zsír
  • Zsírsavösszetétel
  • Transzzsírsav-tartalom
  • Összes cukor, redukáló cukor, szénhidrát-tartalom
  • Cukorösszetétel
  • Cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit, maltit, eritrit)
  • Élelmi rost
  • Refrakció
  • Fehérjetartalom
  • Hidroxi-prolin
  • Malon-dialdehid
  • Konjugált dién
  • Biológiailag aktív hatóanyagok (polifenol, likopin, flavonoidok, antocianidin, koffein, teobromin, teofillin, taurin)
  • Karotin (összes karotin)
  • Koleszterin, fitoszterin
  • Koenzim Q10
  • Antioxidáns tulajdonság (DPPH alapján)
  • Allergén tartalom (glutén, mogyoró)
  • Savszám, peroxidszám
  • Titrálható sav-tartalom
  • Só (nátrium-tartalom és klorid-tartalom alapján is)
  • Tartósítószerek (benzoesav, szorbinsav)
  • Étrend-kiegészítőkben nem engedélyezett gyógyszer-hatóanyagok (szildenafil, vardenafil, tadalafil)
  • Nedvesség- és illóanyag-, szárazanyag-, vízoldható szárazanyag-, hamu-, homok-tartalom
  • Bruttó-, nettó-, töltő-, kinyerhető tömeg és térfogat, alkotórészek tömegaránya
  • pH

 

Kozmetikai készítmények vizsgálata:

  • Napozószerek fényvédő hatása (fényvédő faktor és égető sugarak elnyelése)
  • Fluorid tartalom
  • pH
  • Tioglikolsav
  • Tartósítószerek (parabének, benzoesav, szalicilsav, szorbinsav, fenoxi-etanol és fenoxi-propanol, izotiazolinonok)
  • Peroxid-tartalom
  • Töltési-, kinyerhető tömeg, térfogat
  • Etilalkoholban oldható rész
  • Hamutartalom
  • Érzékszervi vizsgálat (szín, egyneműség, illat, külső)
  • Stabilitásvizsgálat (érzékszervi jellemzők, pH, etilalkoholban oldható rész, szárazanyag-tartalom változása)
  • Szabad formaldehid tartalom
  • Szabad nátrium- és kálium-hidroxid-tartalom, szabad savtartalom
  • Zsírtartalom

 


Élelmiszervizsgálatok részletezése

Kozmetikai termékek vizsgálata

Minden jog fenntartva © 2024 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible