Az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások

Megjelent: 2018.09.19 12:25, Utolsó módosítás: 2018.09.19 12:25

ÚTMUTATÓ a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások használatához (2017. 06. 14.)

Európai Uniós szintű szabályozás szükségessége - alapvető célok

Az Európai Unió területén egyre nagyobb számú terméken tüntetnek fel olyan állításokat, amelyek a táplálkozásra vagy az egészségre vonatkoznak. Az egyes tagországok szabályozása igen eltérő volt az állítások vonatkozásában, ezért szükségessé vált egy harmonizált EU-s szintű szabályozás létrehozása

  • a fogyasztók érdekeinek védelme,
  • az áruk szabad áramlásának elősegítése,
  • a tisztességes gyártók érdekeinek védelme,
  • az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében. 

A rendeleti szabályozás és annak hatálya

Az Európai Parlament és a Tanács 2006. december 20-i 1924/2006/EK rendelete szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat. A rendelet 2007. január 18-án lépett hatályba és 2007.július 1-től kell alkalmazni. 

A rendelet hatálya kiterjed a teljes kereskedelmi kommunikációra, vagyis a végső fogyasztó számára kínált élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra, amelyeket

  • a termékek jelölése,
  • megjelenítése,
  • reklámozása során alkalmaznak, beleértve,
  • az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka-, és fantázianeveket is.

A rendelet alkalmazása során az alábbi rendelkezéseket továbbra is változatlanul figyelembe kell venni:

  • specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekről szóló rendelet és a kapcsolódó termék-specifikus rendelkezések (609/2013 EU),
  • a természetes ásványvizek kinyeréséről és forgalmazásáról szóló Európai Parlament és a Tanács irányelvet (2009/54/EK),
  • az emberi víz fogyasztására szánt víz minőségéről szóló tanácsi irányelvet (98/83/EK),
  • az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésértől szóló irányelvet (2002/46/EK),

A rendelet alkalmazásában az alábbi fogalom meghatározások érvényesek:

állítás:olyan közlés vagy ábrázolás – beleértve a képi, grafikus vagy jelképes ábrázolás bármely formáját –, amely a közösségi vagy nemzeti jogszabályok szerint nem kötelező, és amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik;

tápanyag:a 1169/2011/EU rendelet I. sz. mellékletében felsorolt fehérjék, szénhidrátok, zsírok, rostok, nátrium/só, vitaminok és ásványi anyagok, vagy olyan anyagok, amelyek ezen csoportok egyikébe tartoznak, vagy annak alkotó elemei;

egyéb anyag:a tápanyagon kívüli egyéb olyan anyag, amely táplálkozási vagy élettani hatással rendelkezik;

tápanyag-összetételre vonatkozó állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különös kedvező tulajdonságokkal rendelkezik;

egészségre vonatkozó állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van;

betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme jelentősen csökkenti valamely emberi betegség kialakulásának valamely kockázati tényezőjét;

Hatóság: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).


Az élelmiszerekkel kapcsolatban alkalmazható állításokkal szemben támasztott általános és egyedi követelmények

Az egészségre vonatkozó állítások engedélyezésének menete

Útmutatók

A rendelet alkalmazásához szorosan kapcsolódó jogszabályok

Minden jog fenntartva © 2024 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible