ÚTMUTATÓ a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások használatához (2017. 06. 14.)
Európai Uniós szintű szabályozás szükségessége - alapvető célok
Az Európai Unió területén egyre nagyobb számú terméken tüntetnek fel olyan állításokat, amelyek a táplálkozásra vagy az egészségre vonatkoznak. Az egyes tagországok szabályozása igen eltérő volt az állítások vonatkozásában, ezért szükségessé vált egy harmonizált EU-s szintű szabályozás létrehozása
- a fogyasztók érdekeinek védelme,
- az áruk szabad áramlásának elősegítése,
- a tisztességes gyártók érdekeinek védelme,
- az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében.
A rendeleti szabályozás és annak hatálya
Az Európai Parlament és a Tanács 2006. december 20-i 1924/2006/EK rendelete szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat. A rendelet 2007. január 18-án lépett hatályba és 2007.július 1-től kell alkalmazni.
A rendelet hatálya kiterjed a teljes kereskedelmi kommunikációra, vagyis a végső fogyasztó számára kínált élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra, amelyeket
- a termékek jelölése,
- megjelenítése,
- reklámozása során alkalmaznak, beleértve,
- az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka-, és fantázianeveket is.
A rendelet alkalmazása során az alábbi rendelkezéseket továbbra is változatlanul figyelembe kell venni:
- specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekről szóló rendelet és a kapcsolódó termék-specifikus rendelkezések (609/2013 EU),
- a természetes ásványvizek kinyeréséről és forgalmazásáról szóló Európai Parlament és a Tanács irányelvet (2009/54/EK),
- az emberi víz fogyasztására szánt víz minőségéről szóló tanácsi irányelvet (98/83/EK),
- az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésértől szóló irányelvet (2002/46/EK),
A rendelet alkalmazásában az alábbi fogalom meghatározások érvényesek:
állítás:olyan közlés vagy ábrázolás – beleértve a képi, grafikus vagy jelképes ábrázolás bármely formáját –, amely a közösségi vagy nemzeti jogszabályok szerint nem kötelező, és amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik;
tápanyag:a 1169/2011/EU rendelet I. sz. mellékletében felsorolt fehérjék, szénhidrátok, zsírok, rostok, nátrium/só, vitaminok és ásványi anyagok, vagy olyan anyagok, amelyek ezen csoportok egyikébe tartoznak, vagy annak alkotó elemei;
egyéb anyag:a tápanyagon kívüli egyéb olyan anyag, amely táplálkozási vagy élettani hatással rendelkezik;
tápanyag-összetételre vonatkozó állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különös kedvező tulajdonságokkal rendelkezik;
egészségre vonatkozó állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van;
betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás:bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme jelentősen csökkenti valamely emberi betegség kialakulásának valamely kockázati tényezőjét;
Hatóság: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).